Szwedzki stół – praktyczne rozwiązanie w hotelowej restauracji
Przygotowanie bufetu, w którym goście będą mogli znaleźć różnorodne dania i dodatki, to niezwykle praktyczna forma podawania posiłków. Goście mają do wyboru więcej pozycji, a kelnerzy mają mniej obowiązków niż podczas serwowania gotowych porcji do każdego stolika osobno. Aby jednak szwedzki stół spełnił swoją funkcję i zadowolił klientów, powinien być odpowiednio rozplanowany. Poniżej przedstawimy najważniejsze zasady, których warto przestrzegać!
Dlaczego łatwy dostęp do potraw jest ważny?
Łatwy dostęp do potraw umieszczonych na szwedzkim stole ma bardzo duże znaczenie dla komfortu wszystkich gości, którzy będą korzystali z bufetu. Atrakcyjnie zaprezentowane potrawy, dostępne na wyciągnięcie ręki, zachęcą ich do skosztowania wszystkich popisowych dań. Dzięki temu opuszczą salę restauracyjną najedzeni i zadowoleni. Łatwo dostępne półmiski, koszyczki na pieczywo i dzbanki z napojami pomogą również uniknąć zastojów przy bufecie. Goście sprawnie nałożą na swoje talerze wszystko to, na co mają ochotę. Z kolei jeśli konieczne będzie sięganie do każdego naczynia, gość spędzi przy stole więcej czasu i powstaną kolejki. Może to prowadzić także do przypadkowego strącania naczyń czy potraw lub ich zanieczyszczenia.
Jak rozplanować szwedzki stół?
Podczas organizacji szwedzkiego stołu możesz skorzystać z kilku możliwości. Najpopularniejszym sposobem jest układanie potraw w takiej kolejności, w jakiej goście najczęściej po nie sięgają. Na początku bufetu powinny znaleźć się talerze oraz koszyki na pieczywo. Możesz w nich umieścić mieszankę różnych rodzajów chlebów i bułek lub każdą odmianę pieczywa włożyć do osobnego, mniejszego kosza. W tym miejscu często można znaleźć także dzbanki z mlekiem i miski z płatkami. Obok ustaw małe opakowania masła, miodu oraz dżemów. Następnie na talerzykach poukładaj wędliny, sery oraz warzywa. Na podwyższeniu możesz umieścić bemary z potrawami na ciepło – jajkami pod różnymi postaciami czy kiełbaskami. Na tym samym stole lub na osobnym blacie zaaranżuj miejsce na napoje – ekspres do kawy, dzbanki z wrzątkiem i soki. Warto pamiętać także o owocach i słodkich wypiekach – one również mogą znaleźć się w osobnym kąciku. Przygotowanie mniejszych stolików z poszczególnymi potrawami pomoże Ci zmniejszyć kolejki i ułatwi gościom powrót po dodatkową filiżankę kawy czy słodki dodatek po posiłku. Niektórych może jednak zniechęcić konieczność podchodzenia do różnych punktów.
Przygotowując szwedzki stół na obiady czy obiadokolacje, rozdziel bufet na części. W pierwszej z nich ustaw zupy i, jeśli to konieczne, koszyki do chleba. Następnie możesz zaserwować w bemarach pozostałe ciepłe potrawy – mięso, dodatki skrobiowe czy dania jarskie. Wygodnym rozwiązaniem będzie osobny bufet sałatkowy z oddzielnymi talerzykami. Nieco dalej stwórz miejsce na deser i napoje. W każdym z opisanych przypadków ustawiaj półmiski i koszyki tak, by każdy mógł do nich sięgnąć bez trudu. Powinny one znajdować się w jednej linii i nie zasłaniać się wzajemnie. Jeśli to konieczne, dalsze rzędy dań umieść na podwyższeniu. Zapewnij także sprawny dostęp do czystych talerzy, sztućców, filiżanek oraz serwetek. Przydatne będą do tego stojaki i pojemniki.
Kosz na pieczywo – zastosowania
Koszyki do pieczywa są istotnym elementem szwedzkiego stołu podczas każdego posiłku. Szczególnie ważną rolę odgrywają podczas śniadań – większość gości nie wyobraża sobie tego posiłku bez chrupiącej bułki lub słodkiego rogalika. Koszyk do pieczywa przyda się również obok zup czy dań jednogarnkowych w czasie serwowania ciepłych posiłków.
Planując aranżację szwedzkiego stołu, warto zadbać także o estetykę – wybieraj naczynia i pojemniki w tym samym stylu, w jakim urządzono salę restauracyjną. Koszyk wiklinowy na pieczywo będzie dobrym wyborem w lokalach w stylu retro i prowansalskim, a metalowe modele świetnie będą się prezentowały w nowoczesnych lokalach. Pamiętaj także o tym, by kosze nie były przepełnione – unikniesz w ten sposób marnowania żywności. Ułóż poszczególne wypieki tak, by ich różnorodność była dobrze widoczna, a słodkie bułki i croissanty zaserwuj w osobnym koszu.
Dobierz wygodne kosze na pieczywo i nie tylko!
Koszyki do chleba znacznie podnoszą komfort korzystania ze szwedzkiego stołu. Ustaw je w bufecie tak, by goście mieli do nich łatwy dostęp i przypadkowo ich nie strącili. Aby uzyskać jak najlepsze rezultaty, wybieraj najwyższej jakości kosze i naczynia do szwedzkiego stołu w sklepie internetowym dla gastronomii Wammashop.pl.