Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Groźna bakteria w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Podczas kontroli Inspekcja Weterynaryjna wykryła na skorupkach obecność pałeczek Salmonelli.

Autor: fot. iStock

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Ostrzeżenie dotyczy produktu „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk. Inspekcja Wteryaryjna po analizie zdecydowała również o wycofaniu z rynku jaj świeżych L i M, pakowanych po 30.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi produktami.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Salmonella - objawy

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp.

W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach:

1. Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

2. Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

3. Przygotowywanie dań

Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel. Niosą one ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Przy przyrządzaniu posiłku pamiętaj:

- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.

- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.

- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi produktami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.

- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały z nimi kontaktu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ArekTreść komentarza: Ten z brodą to czerwony z nadwagi trzeba mi windę zamocować,a kobiety za co za parzenie kawy?? Bo w teren to strach bo się zgubią A tak na marginesie, powinno jak w USA jedna sala i takie boksy by było widać że są na stanowiskach a nie pozamykają się w pokojachData dodania komentarza: 11.12.2024, 12:35Źródło komentarza: Policjanci z Elbląga z awansami [FOTO]Autor komentarza: ZniesmaczonyTreść komentarza: Szczególne utrudnienia to mają niepełnosprawni i matki z niemowlakami jak przyjeżdża 4 z oznaczeniem N (niskopodłogowy) a przyjeżdża rupieć!!! Dojechać np. na rehabilitację? Zapomnij! A głównie pod ten nieszczęsny ZKM umawia się godziny z ośrodkami by mieć pewność, że się dojedzie.. niestety..Data dodania komentarza: 11.12.2024, 11:35Źródło komentarza: Utrudnienia na liniach tramwajowychAutor komentarza: nukiTreść komentarza: dziad nie fachowiec syf kiła mogiła i jeszcze bardzo nie miłyData dodania komentarza: 11.12.2024, 09:20Źródło komentarza: Ratujemy szewca z Elbląga Pana MieczysławaAutor komentarza: MorałTreść komentarza: Nie wiesz, nie znasz, nie oceniają.Data dodania komentarza: 10.12.2024, 20:04Źródło komentarza: Tragiczny wypadek. Nie żyje 33-letnia kobietaAutor komentarza: .Treść komentarza: Piękna prosta tam jest, aby depnąć. Podłoże nie to i o… To jest przyczyna. Sam wygląd auta daje do myślenia. A wystarczy, że na prostej Gołutowo-Rychliki częściej stali :)Data dodania komentarza: 10.12.2024, 14:20Źródło komentarza: Tragiczny wypadek. Nie żyje 33-letnia kobietaAutor komentarza: Londyn czytaTreść komentarza: To że czekają na wsparcie... to nie znaczy że je dostaną.... Bo jak sam tytuł artykułu glosi .... To mogą być ... Czyli mogą ale nie muszą...Data dodania komentarza: 10.12.2024, 07:59Źródło komentarza: To mogą być dla nich radosne święta. 3 rodziny z Elbląga czekają na wsparcie
Reklama