Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.cmentarz.elblag.pl/

Groźna bakteria w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Podczas kontroli Inspekcja Weterynaryjna wykryła na skorupkach obecność pałeczek Salmonelli.
Groźna bakteria w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

Autor: fot. iStock

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Ostrzeżenie dotyczy produktu „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk. Inspekcja Wteryaryjna po analizie zdecydowała również o wycofaniu z rynku jaj świeżych L i M, pakowanych po 30.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi produktami.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Salmonella - objawy

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp.

W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach:

1. Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

2. Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

3. Przygotowywanie dań

Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel. Niosą one ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Przy przyrządzaniu posiłku pamiętaj:

- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.

- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.

- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi produktami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.

- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały z nimi kontaktu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: HMChTreść komentarza: Dobromir, puknij się w czoło. Ile osób musi zginąć na drodze Rychliki - Rejsyty, by dostosować prędkość? Jak masz problem to zwolnij do 30km/h. Co tu ma do rzeczy uskok (5 cm), kot, plama oleju czy łoś? Samochód nie łapie pobocza - to kierowca...Data dodania komentarza: 13.12.2025, 20:43Źródło komentarza: Tragiczny finał nocnej jazdy. Dwie osoby nie żyjąAutor komentarza: DobromirTreść komentarza: Ile jeszcze osób musi zginąć na drodze Rychliki - Rejsyty aby władze gminny rychliki zajęli się remontem pobocza gdzie spad ma 4-5cm i gdy samochód złapie pobocza nie ma szans na uratowanieData dodania komentarza: 13.12.2025, 17:23Źródło komentarza: Tragiczny finał nocnej jazdy. Dwie osoby nie żyjąAutor komentarza: IoTreść komentarza: Słabo wystrojone miasto za to najbardziej zadłużone w województwie warmińsko mazurskim. BrawoData dodania komentarza: 13.12.2025, 11:13Źródło komentarza: Czy Elbląg jest ładnie przystrojony na święta? [SONDA-WIDEO]Autor komentarza: ElblazankaTreść komentarza: Proszę zwrócić uwagę na choinkii zawieszone wysoko na lampach przy ul. Ogólnej. Czy nikt nie widzi, że zostały zawieszone odwrotnie, tj. czubkiem w dół? Teraz gdy są podświetlane, dziwnie wyglądają, delikatnie mówiąc. Czy tego nikt z decydentów nie widzi? Czy to za duży problem w ich poprawieniu. Prezydenta proszę przyjrzeć się odrobinę gdyż miasto i bez tego jest krytykowane zwłaszcza pr#ez przyjezdnych, bardziej się przyglądających.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:24Źródło komentarza: Czy Elbląg jest ładnie przystrojony na święta? [SONDA-WIDEO]Autor komentarza: ElblążankaTreść komentarza: A na ul. Ogólnej, na lampach, od lat wiszą odwrócone choinki. Dziwnie to wygląda, zwłaszcza teraz, gdy włączane są światełka. Czy to nikomu nie pr,eszkadza? Czy tak miało być? Słyszę wiele głosów krytyki, przykre, że nikt z tym nic nie robi.Data dodania komentarza: 13.12.2025, 10:15Źródło komentarza: Czy Elbląg jest ładnie przystrojony na święta? [SONDA-WIDEO]Autor komentarza: BasiaTreść komentarza: Elblag jest bardzo ładnie przystrojony 🤩Data dodania komentarza: 13.12.2025, 09:13Źródło komentarza: Czy Elbląg jest ładnie przystrojony na święta? [SONDA-WIDEO]
Reklama