Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Zamawiajmy i jedzmy elbląskie

Zamówić jedzenie z dowozem? Czy to bezpieczne? Z jakim ryzykiem wiąże się takie zamówienie? W czasie pandemii wiele osób zadaje sobie takie pytania. Z tymi wątpliwościami zwróciliśmy się do pracowników elbląskiego Sanepidu.
Zamawiajmy i jedzmy elbląskie

 

- Zachęcamy do zamawiania jedzenie w elbląskich lokalach gastronomicznych. Po pierwsze dlatego, że jest to bezpieczne, a po drugie trzeba wspierać naszych restauratorów

– przekonuje ekspertka Sanepidu.

Branża gastronomiczna bardzo mocno odczuwa ograniczenia wynikające z pandemii. Te zamówienia, to póki co jedyna możliwość zminimalizowania strat.

- Wirus nie przenosi się za pomocą żywności, a obróbka termiczna eliminuje zagrożenie mikrobiologiczne

– informuje przedstawiciel Sanepidu.

Restauratorzy otrzymali szczegółowe wytyczne dotyczące obowiązujących obostrzeń sanitarnych, których muszą przestrzegać.

- Maseczki, rękawiczki, płyn do dezynfekcji, mniej osób pracujących na kuchni

– wylicza elbląski restaurator.

– Dodatkowo nasz lokal jest ozonowany, a klienci odbierający dania osobiście, wchodzą  pojedynczo do lokalu.

Jednak zachowanie zwiększonej ostrożności leży nie tylko po stronie restauratorów:

- Pamiętajmy, że to działa w obie strony

– uczula ekspert Sanepidu.

– Zachowujmy więc dystans, często myjmy ręce, a już obowiązkowo przed posiłkiem.

Red.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama