Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama https://www.cmentarz.elblag.pl/

Masło orzechowe w kuchni - 3 przepisy na pożywne dania

Masłem orzechowym jesteśmy w stanie uatrakcyjnić mnóstwo dań. Charakterystyczny,orzechowy smak pasuje do wielu rodzajów posiłków: deserów, wytrawnych obiadów czy słodkich podwieczorków. Masło orzechowe kochają dzieci, a dorośli cenią sobie jego właściwości prozdrowotne - zawiera mnóstwo pełnowartościowego białka, błonnika i przeciwutleniaczy. W jaki sposób można zatem przemycić tego rodzaju pastę do naszych dań?
  • 30.08.2021 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Masło orzechowe w kuchni - 3 przepisy na pożywne dania

Na śniadanie - orzechowa owsianka

Owsianka na śniadanie to bardzo dobry wybór, jeśli zależy nam na energii, dzięki której sprostamy wyzwaniom dnia. Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo zdrowe. Górskie płatki owsiane z masłem orzechowym będą smakowały wybornie - to połączenie zna każdy catering dietetyczny, któremu zależy na tym, by dieta pudełkowa stanowiła prawdziwą ucztę smaków!

Składniki:

  • 200g górskich płatków owsianych 
  • 2 spore łyżki masła orzechowego
  • 250 ml mleka
  • 100 ml wody
  • Łyżka miodu pszczelego
  • Garść borówek
  • Garść rodzynek
  • Obrany banan
  • Szczypta soli

Przygotowanie:

Mleko i wodę wlać do garnka, dodać szczyptę soli. Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i dodać płatki górskie, które należy gotować około 8 minut. Po tym czasie przelać gotową masę do salaterki. Dodać miód oraz masło orzechowe i starannie wymieszać. Dodać umyte, pokrojone owoce - wymieszać lub ułożyć na płasko, by pokryły cały wierzch owsianki. Gotowe!

Pyszny obiad: placki z sosem z masła orzechowego

Masło orzechowe w daniu obiadowym? Brzmi oryginalnie, ale warto spróbować! Propozycja dania wytrawnego z dodatkiem masła orzechowego podbiła już serca wielu kucharzy. Wygodna Dieta na przykład, proponuje kurczaka tikka masala z brukselką w sosie z masłem orzechowym. Na samo wyobrażenie takiego dania cieknie ślinka! Poniżej zaś propozycja placków ziemniaczanych z sosem na bazie masła orzechowego.

Składniki na placki:

  • 1 kg ziemniaków
  • Jajko
  • 30 g pszennej mąki
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • Szczypta pieprzu
  • Olej do smażenia

Składniki na sos z masła orzechowego:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Ząbek czosnku
  • Szczypta mielonej papryczki chili
  • 20 ml soku z cytryny
  • Woda - wg uznania


 

Przygotowanie:

Na tarce zetrzeć surowe, obrane i umyte ziemniaki. Jajko rozbić, oddzielić białko od żółtka, białko ubić na sztywną pianę i odstawić, żółtko dodać do startych ziemniaków. Następnie mąkę, sól i pieprz, ubite białko i delikatnie wymieszać. Ciasto ziemniaczane nabierać chochlą i smażyć na odrobinie tłuszczu po ok. 3 minuty z każdej strony.

Sos: Wymieszać ze sobą syrop klonowy, sos sojowy, sok z cytryny oraz masło orzechowe. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Doprawić papryczką. Dolewać wodę wg uznania do uzyskania idealnej dla siebie konsystencji. Smacznego!

Deser? Dlaczego nie!

Dodatek masła orzechowego, które zawiera tłuszcze z orzechów, spowolni przyswajanie węglowodanów, dzięki czemu jest on dobrym pomysłem jako dodatek do słodkości dla osób, które chcą mieć pod kontrolą poziom glukozy oraz insuliny we krwi. Poniżej super prosty przepis na deser truskawkowo-bananowy!

Składniki:

  • 100 g truskawek
  • 2 banany
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 200 ml jogurtu greckiego
  • 15 g nasion chia
  • Łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Truskawki umyć i usunąć z nich szypułki. Banany obrać. Owoce pokroić i umieścić w blenderze. Dodać masło orzechowe, nasiona chia i jogurt grecki. Dokładnie zblendować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodać miód i delikatnie wymieszać. Gotowe!

Masło orzechowe, oprócz dobrych tłuszczy i potrzebnego nam białka, dostarczy sporo magnezu, fosforu, wapnia, potasu, sodu, cynku czy selenu. Jest uniwersalne - dobrze komponuje się zarówno z daniami obiadowymi, jak i z deserami. Można stosować masło orzechowe jako smarowidło, jako sos czy dip, a nawet jako przyprawę.

Materiał zewnętrzny


Reklama
Reklama
Reklama