Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Codzienne odżywianie - jak to powinno wyglądać?

Dieta człowieka jest istotnym składnikiem jego obecnego i przyszłego stanu zdrowia. Zdrowe odżywianie przynosi wiele korzyści. Spożywanie zdrowszej diety może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę, zwiększyć poziom energii, poprawić stan zdrowia serca oraz pomóc w kontroli masy ciała.
  • 26.01.2022 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Codzienne odżywianie - jak to powinno wyglądać?

 

Porady dotyczące zdrowego odżywiania

Chociaż istnieją niezliczone "diety" i różne filozofie żywieniowe, większość jest zgodna co do pewnych podstawowych nawyków zdrowego odżywiania. Oto kilka wskazówek dotyczących zdrowego odżywiania:

  • Jedzenie w regularnych odstępach czasu

  • Jedzenie różnorodnych produktów

  • Dążenie do zbilansowanych posiłków

  • Regularne i obfite picie wody

  • Włączenie dużej ilości warzyw i umiarkowanych ilości owoców w wielu kolorach.

 

Zdrowa dieta powinna dostarczać odpowiednich składników odżywczych, w tym mikro i makroelementów. Mikroelementy to witaminy i minerały, których organizm potrzebuje w mniejszych ilościach i które muszą być pozyskiwane z diety. Makroskładniki odżywcze są duże i widoczne dla oka i są potrzebne w większych ilościach. Do makroskładników należą tłuszcze, białka i węglowodany, które są odpowiedzialne za dostarczanie energii i za tworzenie struktur komórkowych organizmu.

Jakość składników odżywczych

Przykłady wysokiej jakości węglowodanów obejmują:

  • warzywa skrobiowe, takie jak bataty, słodkie ziemniaki, kabaczki zimowe itp.

  • rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica, soja, groch i fasola, itp.

  • produkty pełnoziarniste, takie jak chleb pełnoziarnisty, kasze, ryż brązowy, makaron gryczany, itp.

 

Wysokiej jakości źródła białka obejmują:

  • mięso z chowu ekologicznego,

  • drób bez skóry,

  • dziko żyjące ryby i owoce morza,

  • jajka,

  • tofu,

  • tempeh,

  • twaróg i jogurt.

 

Jeśli chodzi o tłuszcze, nie są one sobie równe. Niektóre tłuszcze są korzystne i ważne dla zdrowia, takie jak:

  • oliwa z oliwek,

  • awokado,

  • orzechy i nasiona,

  • tłuste ryby.

 

Inne tłuszcze mogą być szkodliwe dla zdrowia i należy je ograniczać. Należą do nich:

  • wysoko przetworzone oleje roślinne, olej kokosowy, palmowy, sojowy i kukurydziany,

  • margaryna,

  • tłuszcze utwardzone,

  • nasycone tłuszcze zwierzęce.

Znaczenie wody

Woda, choć nie jest sklasyfikowana jako mikro- lub makroskładnik odżywczy, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nasze ciała składają się w 50% do 60% z wody i stany odwodnienia, a nawet nieoptymalnego nawodnienia, mogą prowadzić do objawów takich jak zmęczenie, zaparcia, suchość skóry, migreny i przewlekłe bóle głowy.

 

Potrzeba nawodnienia zależy od wielu czynników, jednak dobrą zasadą jest picie takiej samej ilości wody, jak kaloryczność naszej codziennej diety. Dla przykładu, osoba, która w ciągu dnia spożywa 2000 kcal, powinna wypić 2000 ml wody, czyli te wszystkim kojarzone z prawidłowym nawodnieniem, 2 litry.

Zrozumienie wielkości porcji

Zdrowsze odżywianie jest głównym celem, jednak porcje zdrowej żywności są również ważne, zwłaszcza w przypadku utraty i utrzymania wagi. Liczenie kalorii może być żmudne i nie jest metodą precyzyjną. Lepszą strategią może być użycie wizualnych wyobrażeń, aby zagwarantować sobie odpowiednie porcje.

  • Pięść, duża garść - 1 filiżanka, wykorzystaj do warzyw;

  • Środek dłoni, bez palców - około 100/200 gramów, wykorzystaj do białka

  • Pół szklanki - użyj dla węglowodanów, ziaren, takich jak ryż lub węglowodanów skrobiowych, ziemniaków

  • Garść - około 30 gramów, użyj do orzechów

  • Czubek kciuka - 1 łyżka stołowa, użyj do masła lub oleju

Używanie mniejszych naczyń do serwowania może również pomóc w zapewnieniu odpowiedniej wielkości porcji. Jedzenie z talerza sałatkowego zamiast z większego talerza pomoże kontrolować wielkość porcji.

Jak ułatwić sobie zdrowe i pełnowartościowe odżywianie?

Innym obszarem do rozważenia podczas zdrowszego odżywiania jest zapewnienie sobie zrównoważonej diety. Napełnij swój talerz z chudym źródłem białka, węglowodanami złożonymi i tłuszczami roślinnymi. Dodatkowo, dodaj kolorowe owoce i warzywa. Jeśli chodzi o owoce i warzywa, więcej zawsze znaczy lepiej. Owoce i warzywa są potężnymi sprzymierzeńcami w utrzymaniu zdrowia. Spożywanie owoców i warzyw może pomóc w zapobieganiu nowotworom, zmniejszeniu stresu oksydacyjnego, utrzymaniu zdrowego serca i promowaniu zdrowszej wagi. Drogą na skróty jest dieta pudełkowa https://afterfit-catering.pl/bialystok/, tam wszystko masz podane na, tak zwanej, tacy.

 

Materiał Partnera


Reklama
Reklama