Jaki destylator będzie najlepszy do spirytusu?
Destylacja alkoholu etylowego polega na tym, że oddziela się go od wody oraz reszty składników z nastawu. Tego właśnie dotyczy kluczowa różnica pomiędzy destylatorami – niektóre typy służą do destylacji prostej, stosowanej przy produkcji smakowej, a inne do destylacji wielostopniowej, dzięki której można oczyścić alkohol ze wszystkich smaków i aromatów, a jego moc sięgnie aż 96 proc. Efekt pełnego oczyszczenia spirytusu zapewnia kolumna rektyfikacyjna, przy czym jej wysokość nie powinna być mniejsza niż 100 cm.
Te wymogi co do wysokości mogą być czasami problemem, bo nie wszędzie uda się wstawić aż tak duży sprzęt. Wtedy warto zamówić model Aabratek, czyli kolumnę, która nie jest na całej długości prosta, tylko ma zgiętą głowicę. Na konstrukcji tego typu można oszczędzić kilkadziesiąt centymetrów, i co najważniejsze, pochylenie głowicy nie pogarsza parametrów produkcyjnych kolumny – działa ona tak samo jak klasyczny, prosty model. Więcej o właściwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl.
Dodatkowy system odbioru
Dobrej klasy kolumna rektyfikacyjna wyprodukuje czysty, maksymalnie mocny spirytus. Destylator potstill takich możliwości nie ma, ponieważ powstał z myślą o destylacji prostej, która służy produkcji alkoholi smakowych. Da się natomiast zrobić na potstillu bimber o mocy ok. 90 proc., jeśli tylko destylator posiada dodatkowy mechanizm doczyszczający (tzw. reflux) oraz gdy w rurze potstila umieszczone zostanie wypełnienie (w postaci sprężynek pryzmatycznych).
Dwa osobne systemy odbioru destylatu (jeden do spirytusu, a drugi do alkoholi smakowych) może mieć natomiast nowoczesna kolumna półkowa, dostępna m.in. w ofercie https://dobrydestylator.pl/kolumna-polkowa-fi-89. Z kolumn półkowych korzysta się najczęściej przy produkcji smakówek – pod tym względem pracują one nawet lepiej niż destylatory typu potstill. Spirytus z kolumny półkowej osiąga moc powyżej 90 proc., ale tylko pod pewnymi warunkami – trzeba do kolumny dołożyć dodatkowe segmenty i uruchomić dodatkowy moduł oczyszczający (np. moduł OLM, z wypełnieniem pryzmatycznym).
Jaki destylator kupić?
Sprzęt głównie do produkcji czystego spirytusu to kolumna rektyfikacyjna. Do smakówek lepsza będzie kolumna półkowa albo potstill. Destylator do produkcji domowej wolno kupić bez zezwolenia, ale produkcja alkoholu etylowego podlega wciąż pewnym restrykcjom.