Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Masło kakaowe - poznaj jego właściwości i sprawdź jak je stosować

Słowo masło nieodzownie kojarzy nam się z jedzeniem, nic więc dziwnego, że wiele osób identyfikuje masło kakaowe ze słodkim deserem lub po prostu czekoladą. Nie jest to do końca prawda, ponieważ substancja ta, z uwagi na swoje niezwykłe właściwości znalazła miejsce również w innych gałęziach życia codziennego i przemysłu. Dowiedz się więcej o właściwościach masła kakaowego i przekonaj się jak je stosować, by jak najpełniej skorzystać z jego dobrodziejstw.
  • 06.09.2021 15:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Masło kakaowe - poznaj jego właściwości i sprawdź jak je stosować

 

Czym jest masło kakaowe

W istocie masło kakaowe to nic innego jak olej otrzymywany z nasion kakaowca. Roślina ta pochodzi z wilgotnych lasów tropikalnych Ameryki Południowej i środkowej, jednak obecnie importuje się ją również z Ghany oraz Wybrzeża Kości Słoniowej. To właśnie z kakaowca powstają najbardziej popularne desery świata, czyli kakao i czekolada. Masło kakaowe  pozyskiwane jest poprzez ścięcie dojrzałych owoców a następnie dokładnym oczyszczeniu znajdujących się w ich wnętrzu nasion. Następnie nasiona te poddawane są wytłaczaniu na ciepło, w procesie którego otrzymujemy gęstą masę, czyli wspomniane wcześniej masło.  Substancja ta ma jasnożółtą barwę a w temperaturze pokojowej charakteryzuje się niezwykle twardą, stałą konsystencją. Niska temperatura jego topnienia sprawia, jednak, że masło topi się w kontakcie z ciepłem naszego ciała. Dzięki temu oraz szeregowi dobroczynnych właściwości masło kakaowe stało się jednym z popularniejszych produktów kosmetycznych świata.

Właściwości masła kakaowego

 Masło kakaowe działa przeciwzapalnie oraz gojąco na blizny a dzięki właściwościom silnie nawilżającym jest ono polecane dla osób zmagających się z sucha, zniszczoną a nawet atopową i łuszczącą się skórą. Substancja ta wspomaga również produkcję kolagenu oraz ma działanie przeciwutleniające, co ma korzystny wpływ na zmniejszenie widoczności zmarszczek czy blizn i rozstępów. Maso kakaowe poprawia koloryt skóry i widocznie ją wygładza, nadając jej blask i piękny, słodki zapach. Niweluje występowanie wolnych rodników, co ma istotny wpływ na spowolnienie procesów starzeni się skóry.  Dodatkowo, dzięki stałemu nawilżaniu skóry jest ono świetnym produktem ułatwiającym i przyspieszającym równomierne opalanie. Warto również wspomnieć, że substancja ta praktycznie nie uczula, dlatego może być stosowana zarówno przez alergików jak i kobiety w ciąży.

Zastosowanie masła kakaowego

Właściwości masła kakaowego pozwoliły mu znaleźć szerokie zastosowanie, głównie w kulinariach i kosmetyce. Bez tego składnika nie ma mowy o produkcji czekolady, która jest jednym z najpopularniejszych deserów świata. Przyjemny, czekoladowy zapach sprawia, że jest on jednym z częściej stosowanych środków aromaterapeutycznych działających relaksująco na zmysły. Masło kakaowe stało się również składnikiem ogromnej ilości balsamów, płynów do kąpieli czy olejków do masażu. Dzieje się tak z uwagi na jego właściwości nawilżające, zmiękczające oraz poprawiające koloryt skóry. Substancję tę można również znaleźć w szamponach, odżywkach i maskach do włosów suchych i zniszczonych. Nadaje im ona blask, połysk i widoczne nawilżenie. Jak już wcześniej wspomnieliśmy, masło kakaowe przyspiesza opalanie, dlatego jest jednym z głównych składników kremów do opalania. Co ciekawe, tłusta konsystencja masła kakaowego znalazła również zastosowanie w farmaceutyce, gdzie służy jako składnik do produkcji globulek i czopków.

Artykuł powstał we współpracy merytorycznej z https://ziaja.com/c/maslo-kakaowe-1179

Materiał zewnętrzny


Reklama
Reklama
Reklama