Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Marnotrawstwo żywności - skala problemu i możliwości przeciwdziałania

W Polsce w ciągu 60 sekund wyrzucanych jest ok. 5 500 kg żywności, która jest zdatna do spożycia. To szokujące biorąc pod uwagę ile osób i rodzin jest potrzebujących.
Marnotrawstwo żywności - skala problemu i możliwości przeciwdziałania

Wynikiem tego są nieplanowane zakupy, kupowanie za dużej ilości, przygotowywanie posiłków bez wykorzystania produktów, którymi dysponujemy. O marnowaniu żywności, sposobach aby temu zapobiec i idei zero waste rozmawiamy między innymi z Bank Żywności w Trójmieście, Sokowirówka Studio Kulinarne.

Materiał zrealizowany w ramach projektu 'Promocja Wspólnej Polityki Rolnej EU poprzez cykl audycji, artykułów prasowych oraz webinarów' współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej. 

„Współfinansowane przez Unię Europejską. Wyrażone poglądy i opinie są jednak wyłącznie opiniami autorów i niekoniecznie odzwierciedlają poglądy i opinie Unii Europejskiej. Unia Europejska ani organ przyznający pomoc nie ponoszą za nie odpowiedzialności”

 #zerowaste #bankżywności #imcap #EUAgri


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
and 28.03.2023 08:25
Najwięcej żywności marnują sklepy. Ostatnio, w pewnym dyskoncie ze "stonką", widziałem ok. 30 opakowań przeterminowanego mięsa w koszu do wyrzucenia. To, ile ludzie kupią, nie ma większego znaczenia, bo sprzedawca ma zakontraktowaną daną ilość z dostawcą, a to czego nie sprzeda, zrekompensuje sobie w cenie i wyrzuci.

Reklama
Reklama