Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Dziecinnie proste sposoby na domowe lody

Razem z wiosennymi temperaturami rośnie ochota na lody. Te, które kupujemy w sklepie, mogą mieć w swoim składzie duże ilości cukru i niebezpieczne barwniki. Istnieje kilka sposobów na przyrządzenie mrożonych słodkości z produktów, które znajdziemy w niemal każdej kuchni. Ich przyrządzenie to doskonały pomysł na rodzinny czas.
Dziecinnie proste sposoby na domowe lody

Autor: iStock

Lody z dwóch składników

To najprostszy przepis na domowe lody. Wystarczy dobrze schłodzona śmietanka min. 30 proc. tłuszczu (500 ml) i mleko skondensowane (250 ml).

Przygotowanie jest dziecinnie proste, bo wystarczy ubić na sztywno śmietankę i dodać do niej mleko skondensowane, a następnie delikatnie wymieszać całość na gładką masę. Takie połączenie powinno spędzić w zamrażarce kilka godzin, np. nocą.  


Owocowe lody śmietankowe

Jeśli udało nam się wykonać lody z poprzedniego przepisu, możemy śmiało nazwać je bazą, bo dokładnie w taki sam sposób wykonamy kremowe lody smakowe. Oprócz mleka i śmietany będziemy potrzebowali ulubionych owoców, np. sezonowych.

Przygotowujemy je tak, jak w pierwszym przepisie, ale jako dodatkową masę dodajemy zblendowane na gładki mus owoce. Mieszamy wszystkie składniki i mrozimy. Po kilku godzinach lody będą gotowe do zjedzenia.

Ciekawostka:
Możemy dowolnie eksperymentować, bo jeśli zamiast owoców dodamy kakao, stworzymy lody czekoladowe. Lody o smaku kokosa stworzymy dodając mleczko kokosowe i wiórki. Lody bakaliowe to baza z dodatkiem rodzynek, kropli aromatu np. migdałowego oraz pokruszonych orzeszków. Tu nie ma ograniczeń – wystarczy zamienić dodatkowy składnik na ulubiony dodatek.

Wodne lody dla ochłody

Nie ma nic prostszego, bo wystarczy woda i owocowy mus. Potrzebujemy ok. pół kilograma dowolnych owoców, pół szklanki słodzidła (np. miód, erytrytol) i pół litra wody.

Przygotowanie zajmie tylko kilka minut. Wszystkie składniki za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Gotową mieszankę przelewamy do pojemników. Najlepiej, jeśli będą to specjalne foremki do lodów. Podobnie jak w przypadku przysmaku śmietankowego, słodkości należy mrozić przez kilka godzin, aby mieć pewność, że zamarzły też w środku. Po tym czasie są gotowe do zjedzenia.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: ecTreść komentarza: PrawidłowoData dodania komentarza: 25.04.2024, 20:25Źródło komentarza: 48 punktów i 4200 zł. 19-latek zatrzymany na S22Autor komentarza: BmweTreść komentarza: Wielki przestępcaData dodania komentarza: 25.04.2024, 16:52Źródło komentarza: 48 punktów i 4200 zł. 19-latek zatrzymany na S22Autor komentarza: LukaszTreść komentarza: Śmieszy mnie ten artykuł... Kas z Elbląga ewidentnie dostała cynk o takim transporcie bo sama nie potrafi głupiej zwykłej kontroli przeprowadzić.... Kiedyś kolegę trzymali 6godz po czym stwierdzili że jest wszystko ok.... Ani przepraszamy ani pocałujcie nas w ....Data dodania komentarza: 25.04.2024, 12:24Źródło komentarza: Zatrzymanie na S7. W akcji pies, straż i KASAutor komentarza: MayaTreść komentarza: Urzedasy też oszukują obywateli. Złodzieje na potęgęData dodania komentarza: 25.04.2024, 09:09Źródło komentarza: Zatrzymanie na S7. W akcji pies, straż i KASAutor komentarza: WojtekTreść komentarza: Centrum biedronki skarbimierz ,pracuje w każdą niedzielę, chciałbym wiedzieć na jakiej podstawie ,i wożą towary na sklepy gdzie ten towar jest wykładany przez pracowników, w jakim my żyjemy kraju że nie ma dnia odpoczynku gdzie jest prawo pracyData dodania komentarza: 24.04.2024, 21:38Źródło komentarza: Pracownicy Biedronki pracują w niedzielę? Znamy wyniki kontroliAutor komentarza: GogoTreść komentarza: Bardzo dobrze w takim razie. Lepszy bimber niż szczyny z Biedronki.Data dodania komentarza: 24.04.2024, 17:11Źródło komentarza: Zatrzymanie na S7. W akcji pies, straż i KAS
Reklama