Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

Zastanawiasz się jak zaskoczyć najbliższych w czasie nadchodzących świąt? Mamy dla ciebie kilka rad, jak samodzielnie upiec chleb w domowym zaciszu. Razem ze specjalistką od wypieków Agnieszką Światkowską zdradzimy ci, jak w kilku prostych krokach stworzyć pieczywo, które skradnie serca twoich najbliższych przy wielkanocnym stole.
Prosty przepis na własny chleb. Zaimponuj rodzinie przy wielkanocnym stole

-  Każdy jest w stanie samodzielnie upiec w swoim domu prosty chleb. Wystarczy dysponować wagą kuchenną, łyżką, mikserem lub zwykłą miską, drożdżami. Jeżeli lubimy chleby urozmaicone, z pewnością przydadzą nam się również dodatki, np. słonecznik, pestki dyni, czarnuszka, płatki owsiane czy siemię lniane - w zależności od upodobań. Doskonałym dodatkiem mogą być również suszone pomidory, które nadają niepowtarzalnego smaku  – przekonuje specjalistka w pieczeniu chleba Agnieszka Światkowska, która swoją miłość do wypieków powiązała z życiem zawodowym. - Samodzielnie przyrządzony chleb smakuje zupełnie inaczej, niż ten z masowej produkcji. Poza tym samo pieczenie chleba i częstowanie nim rodziny daje dużo satysfakcji – przekonuje Agnieszka.

A my podpowiadamy, że jest tylko jeden sposób, aby się o tym przekonać – trzeba wziąć mąkę w swoje ręce. Poniżej podajemy najprostszy przepis na własny chleb według Agnieszki:

Składniki:

500g mąki
370 g wody letniej
20 g drożdży
10 g soli

Z całej ilości wody należy odlać 30 g do osobnego naczynia, rozpuścić w nim drożdże i dodać łyżeczkę cukru. W ten sposób powstaje rozczyn, który po ok. 20 minutach należy przełożyć do miksera lub zwykłej miski, w której zamierzamy mieszać ciasto. Do tak powstałej mieszanki dosypujemy mąkę i wlewamy resztę wody. Wszystkie składniki mieszamy tak długo, aż ciasto nabierze elastyczności. Gotową masę pozostawiamy w temperaturze pokojowej do wyrośnięcia na ok. 1 - 1,5h, po czym przekładamy ją do formy o długości 25cm. Następnie ponownie pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia na kolejne 1 -1,5h do momentu, kiedy podwoi swoją objętość - to również w temperaturze pokojowej. Tak przygotowany chleb należy piec w 210 stopniach z grzaniem górnym i dolnym oraz włączonym termoobiegiem przez ok. 1h, jednak po 15 minutach należy zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Po wystygnięciu chleb jest gotowy do zjedzenia.


News4Media, fot.: Bochen Chleba - Agnieszka Światkowska


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Nie ma żadnej pandemii. 04.04.2021 16:25
Ja piekę, ale tylko na zakwasie.

500plus 04.04.2021 09:29
olaBoga.....

Reklama
News will be here
KOMENTARZE
Autor komentarza: Świadomy WyborcaTreść komentarza: Panie Michale- dobry wywiad, czekam na zaprzysiężenieData dodania komentarza: 26.04.2024, 18:59Źródło komentarza: Michał Missan: teraz czas na ciężką pracęAutor komentarza: SPTreść komentarza: Odnośnie ostatniego pytania , mam nadzieję, że Hanna Szuszkiewicz wiceprezydentem to nie fejk, to byłaby dobra decyzja :)Data dodania komentarza: 26.04.2024, 18:54Źródło komentarza: Michał Missan: teraz czas na ciężką pracęAutor komentarza: sisTreść komentarza: Ebląg będzie dumny z takiego prezydenta!Data dodania komentarza: 26.04.2024, 18:53Źródło komentarza: Michał Missan: teraz czas na ciężką pracęAutor komentarza: KOTreść komentarza: Cieszę się, że Michał wygrał a nie ten pisiorData dodania komentarza: 26.04.2024, 18:52Źródło komentarza: Michał Missan: teraz czas na ciężką pracęAutor komentarza: AniaTreść komentarza: Głosowałam, mam nadzieję, że się nie zawiodę :)Data dodania komentarza: 26.04.2024, 18:51Źródło komentarza: Michał Missan: teraz czas na ciężką pracęAutor komentarza: Arek12@Treść komentarza: Panie Prezydencie niech pan odpowie.Noe musi być 2 wiceprezydentow a Pan chce ,czy nie mówił Pan o oszczędnościaxh?? Te pieniążki można przeznaczyć na inne cele jak drogi czy chodniki a nie utrzymywać dodatkowego Vize Kiedyś było województwo i nie było tegoData dodania komentarza: 26.04.2024, 18:26Źródło komentarza: Michał Missan: teraz czas na ciężką pracę
Reklama