Istota działania wialni
Wialnia przeznaczona jest do czyszczenia, wstępnego i zasadniczego (dokładnego) ziarna i przygotowanie go pod materiał siewny. Działanie wialni bazuje na systemie górnych i dolnych sit. Na sicie górnym oddzielane są zanieczyszczenia większe: kamienie, słoma, resztki kłosów. Na sicie dolnym oddziela się zanieczyszczenia drobniejsze, jak piasek, rozdrobnione ziarna lub nasiona chwastów. Następnie odbierane są zanieczyszczenia lżejsze od ziarna – kurz, plewy, itp. Proces ten odbywa się z zastosowaniem kanału aspiracyjnego.
Sita podczas pracy wykonują ruch posuwisto – obrotowy, umożliwiający uzyskanie większej wydajności wialni, natomiast w ramach są umieszczone kulki, które na bieżąco czyszczą sita podczas pracy, zapobiegając ich zapychaniu. Sita wykonane są głównie ze stali ocynkowanej; na rynku dostępne są też sita miedziane, których cena jest o wiele wyższa.
Kalibracja nasion
Kalibracją nazywa się sortowanie nasion – podział na frakcje według wielkości bądź masy. Kalibrację wykonuje się na pneumatycznym stole sortującym z zastosowaniem sit. Nasiona o kształcie podłużnym sortuje się za pomocą sit z otworami prostokątnymi, natomiast nasiona o kształcie kulistym – z użyciem sit z otworami zaokrąglonymi.
Nasiona kalibrowane podlegają dalszej selekcji w celu zwiększenia parametrów kiełkowania, a także w celu wyeliminowania nasion o nietypowych cechach. Następnie nasiona dzielone są na klasy. Każda z nich zawiera pewną (dopuszczalną dla danej klasy) liczbę nasion nietypowych (odbiegających od normy), np. takich, które powstają z samozapylenia, którego rezultatem jest krzyżowanie wsobne i wyrastanie roślin patologicznych.
Ostatni etap to podział na frakcje, co umożliwia otrzymanie partii nasion o wyrównanej wielkości. Posłużmy się przykładem dwóch klas nasion rzodkiewki. W klasie A kalibracja dokonywana jest w przedziałach co 0,2 mm średnicy ziarna (np. 2,7 – 2,9 mm), a nasiona mają bardzo wysoką zdolność kiełkowania (np. 98 proc.) i czystość genetyczną 99,9 proc. Natomiast w klasie E nasion nie kalibruje się, mają wielkość od 2,0 mm do 3,2 mm średnicy ziarna, zdolność kiełkowania znacznie niższą, bo 89 proc. i czystość genetyczną 99,7 proc. Z oczywistych powodów nasiona klasy A są o wiele droższe.
Inne zastosowanie sit
Sita dla rolnictwa wykorzystywane są także do suszenia. Mają postać blach perforowanych i przeznaczone są do suszenia ziaren, warzyw, owoców, ziół i grzybów oraz dosuszania cebuli w suszarniach podłogowych. Sita te produkuje się ze stali ocynkowanej. Zazwyczaj sprzedawane są w arkuszach o wymiarach 1000 x 2000 mm, 1250 x 2500 mm i 1500 x 3000 mm, z blachy o grubości od 0,5 mm do 6,0 mm. Mogą być też wykonywane na indywidualne zamówienie, zależnie od potrzeb klienta.
Suszarnia to rozbieralne urządzenie, zbudowane z kilku kanałów i płyty perforowanej (sita) – właściwej podłogi. Wlot powietrza przeznaczony jest do przyłączenia wentylatora – samego lub z nagrzewnicą.