Czym jest i skąd pochodzi Wagyu?
Ta dziwnie brzmiąca nazwa stanowi ogólne określenie dla kilku ras bydła pochodzącego z Japonii. Obecnie, hodowle tego bydła znaleźć można także w krajach europejskich, m.in. Belgii czy Francji, a także w Polsce. Dawniej zwierzęta te były wykorzystywane jako siła pociągowa, obecnie jednak, ze względu na jakość mięsa, hoduje się je w szczególnych warunkach.
Najlepszym rodzajem Wagyu jest wołowina Kobe, którą docenia się szczególnie za kruchość i obecność siateczki tłuszczu, który podczas obróbki termicznej rozpuszcza się i nadaje mięsu wyjątkowy smak.
By otrzymać najwyższej jakości, doskonałą w smaku wołowinę, niezbędna jest ściśle określona pielęgnacja i sposób żywienia. W diecie Wagyu królują buraki, ziemniaki i zboża wymieszane z sake lub piwem, często podaje się także samo piwo. Dodatkowo, dzięki codziennemu podawaniu mieszanki zbóż, mięso ma określony, delikatny smak. Podawane zwierzętom składniki są najwyższej jakości o możliwie najczystszym składzie. W hodowli nie stosuje się również antybiotyków.
Zwierzę ta trzymane są w zamkniętych pomieszczeniach, mają bardzo niewiele ruchu. By mięśnie dobrze funkcjonowały, ciała zwierząt masowane są za pomocą specjalistycznych sprzętów - automatyczne urządzenia masujące pozwalają bydłu korzystać z nich bez udziału człowieka. Zwierzętom puszcza się także muzykę, choć niekoniecznie są to utwory Mozarta. Niezwykły jest również fakt, że część bydła podlega zabiegom szczotkowania przy użyciu wina ryżowego lub piwa. Wszystkie zabiegi, którym poddawane jest bydło Wagyu mają zapewnić mu możliwie spokojną egzystencję, która wpływa na ostateczny smak i jakość mięsa.

Hodowla Wagyu jest niezwykle wymagająca i długotrwała - najlepsze mięso otrzymuje się po około 36 miesiącach. Z uwagi na to, hodowle są z reguły niewielkie, nie może tu być mowy o masowej produkcji. Wpływa to na dostępność i ostateczną cenę mięsa.
Dlaczego warto jeść Wagyu?
Ten szczególny gatunek wołowiny, choć ceniony głównie ze względu za smak, jest także dużo zdrowszy od tradycyjnej wołowiny. Cechuje się ona dość niską zawartością tłuszczu, a przy tym zawiera dużą ilość kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Ma zdecydowanie mniejszą ilość kwasów nasyconych od powszechnych gatunków wołowiny, dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z problemami sercowo-naczyniowymi. Pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu i trójglicerydów, zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób serca. Jest także cennym źródłem żelaza, szczególnie więc poleca się ją osobom cierpiącym na anemię oraz sportowcom. Wołowina Wagyu jest bogata w witaminy z grupy B, a także witaminę A, D oraz E. Dietetycy zalecają spożywanie nie więcej niż 500 g wołowiny tygodniowo i w przypadku Wagyu, jest to ilość, która przyniesie organizmowi bardzo duże korzyści zdrowotne. Wprowadzenie jej do jadłospisu może być w szczególności wskazane dla osób na diecie ketogenicznej lub niskowęglowodanowej, gdyż wysoka zawartość białka i składników mineralnych jest podstawą dla zachowania zdrowia w tego rodzaju dietach.
Gdzie kupić wołowinę Wagyu?
Mięso z bydła Wagyu jest dostępne w najbardziej ekskluzywnych restauracjach i holetach na całym świecie, w tym także w Polsce. Dzięki bogatej ofercie sklepów internetowych, jest możliwość zakupienia tej wołowiny także z dostawą do domu także w sklepie: spizarniarydzynska.pl/antrykot-wagyu . Cena za kilogram mięsa rozpoczyna się od około 500 zł i zależy od jego klasy (najwyższa jest klasa 12). Należy także liczyć się z dłuższym czasem oczekiwania na przesyłkę, gdyż często jest to produkt sprowadzany na specjalne życzenie klienta.
Wołowina Wagyu, choć wciąż jeszcze mało popularna, zyskuje coraz więcej zwolenników na całym świecie. Jej unikalny smak i właściwości prozdrowotne sprawiają, że jest warta spróbowania, nawet mimo swojej wysokiej ceny. Z pewnością przekona ona nawet osoby, które do tej pory były sceptycznie nastawione do wołowiny.