Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Mało znane rośliny o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych – wykorzystaj je w swojej kuchni!

Świadomość na temat zdrowego odżywiania się i suplementacji stale rośnie, dlatego coraz większą popularnością cieszą się rośliny zaliczane do grona tzw. superfoods. Termin ten opisuje żywność o niezwykle cennym, ponadprzeciętnym składzie i wszechstronnych właściwościach prozdrowotnych. Które z nich na co dzień możesz wykorzystać w swojej kuchni?
  • 25.07.2023 11:11
  • Autor: Grupa Tipmedia
Mało znane rośliny o wszechstronnych właściwościach zdrowotnych – wykorzystaj je w swojej kuchni!

Rośliny wpływające niezwykle korzystnie na zdrowie, urodę i samopoczucie są w dzisiejszych czasach na wyciągnięcie ręki. Szczególnie mało znane są w postaci suszonej. Zaliczają się do nich m.in. miechunka suszona, kumkwat, persymona, smoczy owoc czy kantalupa. Czym zasłynęły i co warto o nich wiedzieć? Przeczytaj poniższy artykuł! 

Miechunka suszona

Słodko-kwaśne owoce, które możesz dodawać zarówno do potraw wytrawnych (np. sosów mięsnych), jak i deserów. Podobnie jak rodzynki czy orzechy miechunka stanowi też zdrową przekąskę w ciągu dnia. Znana jest z ogromnej zawartości witamin z grupy B, witaminy A, antyoksydantów i witaminy C, przez co przyspiesza gojenie się ran, redukuje poziom stresu oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Wykazano, że regularne jej spożycie wzmacnia stawy i kości, a także poprawia samopoczucie.

Kumkwat suszony

Wybierz suszone owoce kumkwatu posypane cukrem, aby cieszyć się wartościowym deserem i móc tym samym całkowicie zrezygnować z niezdrowych ciastek, batonów czy cukierków. Przekonaj się, jak uświetnią dania kuchni azjatyckiej. To świetne źródło błonnika pokarmowego oraz produkt o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Może zmniejszać poziom stresu oksydacyjnego, a także poprawia trawienie, przeciwdziałając zaparciom czy niestrawności. 

Persymona suszona

Persymona suszona posiada charakterystyczny, śliwkowo-miodowy smak z nutami cynamonu. To egzotyczna i oryginalna przekąska dla całej rodziny, nadająca się również do sałatek owocowych, deserów, owsianek i wypieków. Roślina znana jest z zawartości witaminy C, polifenoli i żelaza, którego ilość jest porównywalna do tej znajdującej się w orzechach czy szpinaku. Persymona świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie diety anemików, osób z niedoborami pokarmowymi oraz alergiami. 

Kantalupa suszona

Suszoną kantalupę możesz spożywać jak zdrową przekąskę, ale i wykorzystywać do przygotowywania pysznych herbat i kompotów. W smaku wyróżnia się subtelną słodyczą i delikatnością, dlatego sprawdzi się też w przypadku dzieci. To źródło witamin, flawonoidów oraz składników mineralnych, zwłaszcza wapnia, potasu, żelaza, magnezu i cynku. Regularne spożycie może wpłynąć pozytywnie na kondycję włosów i skóry, poprawi trawienie, a także doda energii do działania.

Smoczy owoc suszony

Jego smak przypomina połączenie gruszki, truskawki oraz kiwi. Smocze owoce sprawdzą się jako dodatek do deserów, jogurtów oraz jako ozdoba potraw. To superfood znane z dużej zawartości wapnia, fosforu, witaminy B6 oraz witaminy PP. Wykazano, że może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz stłuszczeniu wątroby.

--- Artykuł sponsorowany ---