Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu

Astaksantyna – czym jest?

Zaliczana do grupy zdecydowanie najsilniejszych przeciwutleniaczy. Nie mająca sobie równych, jeśli chodzi o antyoksydanty zabezpieczające organizm ludzki przed rozwojem rozmaitych typów nowotworów. Korzystnie wpływająca na odporność oraz wyraźnie poprawiająca wygląd cery. Skąd w tak mało znanym składniku jak astaksantyna aż tyle cennych właściwości?
  • 19.02.2020 14:00
  • Autor: Grupa Tipmedia
Astaksantyna – czym jest?

Szerokie działanie

Tytułowy składnik jest czymś w rodzaju antysłonecznego filtru skutecznie chroniącego morskie gatunki roślinne poprze wchłanianie nadmiernego promieniowania. Co to daje? Dlatego astaksantyna znakomicie radzi sobie jako środek zapobiegający poparzeniom skóry, czy przeciwdziała negatywnemu wpływowi szkodliwych wolnych rodników przyspieszających między innymi proces starzenia się. Co więcej, pozwala na wyraźne wzmocnienie odporności, a potwierdzone zostało to na przestrzeni wielu lat intensywnych badań prowadzonych na rozmaitych odmianach wodnych zwierząt – od ryb typu łososie, przez skorupiaki. U wszystkich kontrolowanych gatunków astaksantyna doprowadziła do istotnego polepszenia ogólnej kondycji oraz dostrzegalnej poprawy pracy mięśni. To wszystko wykorzystano w późniejszych testach po to, aby móc wypuścić na rynek wysokiej jakości preparaty specjalistyczne z omawianym składnikiem w roli głównej, które dostępne są na stronach typu SklepSwanson w postaci innowacyjnych suplementów diety oddziałujących pozytywnie na ludzki organizm.

Pigment naturalnego pochodzenia

Z pewnością nie jednemu czytelnikowi nasuwa się pytanie- czym w zasadzie astaksantyna w ogóle jest? W wielkim uproszczeniu, to substancja stanowiąca naturalnie występujący pigment dostępny w drożdżach, algach oraz fitoplanktonie. Dlatego też tak dużo mówi się na temat konieczności spożywania wysokiej jakości gatunków rybnych czy nietoksycznych owoców morza. Charakteryzowany składnik jest powszechnie obecny w krewetkach, krylach i rakach, pstrągach oraz łososiach. To dzięki obecności wspomnianego pigmentu, wszystkie z wyżej wymienionych okazów odznaczają się specyficzną czerwoną skorupką bądź delikatnie różowym odcieniem.

Spectrum wykorzystania

Wpływ astaksantyny na zdrowie człowieka jest wbrew pozorom ogromny, bo to dzięki temu tajemniczo brzmiącemu suplementowi można zafundować organizmowi barierę ochronną niedopuszczającą do zniszczenia wartościowych kwasów omega-3 oraz omega-6. Co z tego, że inwestujemy górę pieniędzy w solidnej jakości produkty spożywcze typu oliwa z oliwek czy wyborne ryby obfitujące w zdrowe kwasy tłuszczowe, kiedy przyrządzając z nich konkretne potrawy i tak poddajemy je obróbce termiczne - czy to gotując czy piekąc w wysokich temperaturach - co prowadzi do zupełnego zniszczenia wyżej wymienionych składników. Poprzez przyjmowanie racjonalnie suplementacji kapsułkowej astaksantyną, niwelujemy procesy degradacji kwasów tłuszczowych. Dodatkowo, warto także nadmienić, że opisywana substancja pozwala na zabezpieczenie przed glikacją białek oraz działa przeciwzapalnie. Zwiększa odporność, jednocześnie ograniczając przypadki zachorowalności na raka. Normuje poziom wydzielania się cukru, więc poprawia kondycję chorujących na cukrzycę. Jest zalecana dla osób z problemami ze wzrokiem oraz mięśniem sercowym. Uszczelnia naczynia krwionośne i opóźnia proces starzenia się mózgu, zapobiegając tym samym demencji starczej.

--- Artykuł sponsorowany ---