Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w elbląskiej restauracji od kuchni

Restauracja " Złota Kura"działa w Elblągu od niemal 30 lat, dziś po "Kuchennych Rewolucjach" Magdy Gessler to już "Złote Jajo", zmiany przyszły nieoczekiwanie, a wszystko zaczęło się od pewnego gościa restauracji...
Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler w elbląskiej restauracji od kuchni

Autor: fot. Łukasz Nosarzewski

 

Jak się okazuje do programu restaurację zgłosił jeden z jej klientów:

"Właściciele w momencie, kiedy zadzwoniła stacja TVN aby dopilnować wszystkich formalności byli całkowicie zaskoczeni, bo nie wiedzieli, że zostali zgłoszeni do programu przez jednego ze swoich gości"

- mówi w rozmowie z nami menadżer restauracji "Złote Jajo".

"Wszystko działo się  bardzo szybko, od momentu telefonu produkcji TVN mieliśmy godzinę na podjęcie decyzji a przyjazd Pani Magdy Gessler odbył się tydzień później"

– dodaje.

Jak się dowiadujemy "Kuchenne  Rewolucje" Magdy Gessler w Restauracji "Złota Kura" (teraz" Złote Jajo") trwały 4 dni, zaczęły się w środę,  a skończyły uroczystą kolacją w sobotę wieczorem.

Zmiany, zmiany i zmiany

Już nie Złota Kura, a Złote Jajo, skąd ten pomysł? 

-"Złota kura znosi złote jaja i tak to sobie wymyśliła Pani Magda Gessler. Pomysł nazwy Złote Jajo od razu nam się spodobał, wręcz byliśmy zachwyceni. Jest to w pewnym sensie nawiązanie do starej nazwy restauracji, to oczywiste, że kury znoszą jaja. Nazwa przewrotna, z humorem i mamy nadzieję, że nasza Złota Kura zniesie Złote Jajo i przyniesie szczęście właścicielom i restauracji"

- odpowiada nam menadżer restauracji "Złote Jajo".

Magda Gessler postanowiła zmienić nie tylko wystrój i nazwę , ale również serce każdej restauracji, czyli jej menu.

Kreatorka stylu i smaku wprowadziła do menu aż cztery przystawki: Francuskie foie gras czyli pasztet z kaczych i gęsich wątróbek, pstrąga z chrzanem i złotym jajem, galaretę z sosem tatarskim , carpaccio z polskiej polędwicy. Dania główne to kura zagrodowa na ostro z białą kiełbasą w D…., kura zagrodowa pieczona oraz kaczka z jabłkami.

Ale to nie wszystko do menu trafiła również zupa babci Gessler!

"Chodzi o kluski babci Gessler w rosole, to zupa z przepisu babci Magdy Gessler. Wywar jest przygotowywany kilka godzin z kaczek, gęsi, ogromu warzyw, majeranku a kluski są robione z parmezanu”

- "przychodzą do nas goście, którzy nigdy nie przepadali za rosołem (przyszli tylko spróbować ze względu na specyficzną nazwę) a przy wyjściu z restauracji biorą porcje na wynos"

- zdradza nam menadżer.

Menu w zasadzie w całości zostało zmienione,  poza jednym daniem, chodzi o legendarnego kurczaka, z którego od początku słynęła restauracja, choć i tu były pewne zastrzeżenia, przynajmniej na początku:

"Pani Magda Gessler początkowo była oburzona faktem serwowania kurczaka z rożna, twierdziła, że obecnie kurczaki są strasznie chemiczne, nabijane są różnymi substancjami, których nie można jeść. Wiecie Państwo my nie możemy zdradzać szczegółów rewolucji bo czekamy na rewizytę Pani Magdy, możemy tylko powiedzieć, że nasz kurczak nigdy nie był kupowany w marketach a przyprawa, którą stosujemy pochodzi  z dziada pradziada i Pani Magda jak się dowiedziała o całej historii restauracji i jej tradycji pozwoliła zostawić naszego tradycyjnego kurczaka"

- opowiada menadżer.

Menadżera restauracji zapytaliśmy również o współpracę z Magdą Gessler:

"Bardzo sympatyczna, ciepła i ekspresyjna osoba, oczywiście lubi krzyknąć  czasami nawet przeklnąć, ale to naprawdę rzeczywista, prawdziwa kobieta, która ma ogromną duszę, serce i humor."

Emisji programu "Kuchennych Rewolucji" jeszcze nie było,  a restauracja przeżywa już prawdziwe oblężenie:

"Zapraszamy wszystkich gości do spróbowania złotych potraw w złotym jaju, najlepiej prosimy o rezerwację stolików :) O wszystkich szczegółach informujemy Państwa na bieżąco na naszym facebooku"

https://www.facebook.com/zlotejajo/

„Jeszcze jedno już na sam koniec, trzymajcie Państwo kciuki za powrót Pani Magdy Gessler do naszej restauracji. Każdego dnia gotujemy całym sercem i wg receptur, które Pani Magda nam zdradziła”

- dodaje na koniec  menadżer restauracji "Złote Jajo".

Łukasz Nosarzewski



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
gastronom 20.05.2019 22:10
ja tam wole w kalince, jest o wiele smaczniej

On 40 06.03.2019 17:01
Byłem wczoraj to co tam się dzieje tragedia Zero organizacji.Kura same kości i spalona skóra !! Rosół bez warzyw i zieleniny, smak tez nie powala .ziemniaki przemarznięte W karcie do picia woda Panie w międzyczasie stwierdziły ze będę myły toaletę przy otwartych drzwiach! I uwaga na sufit bo może spaść na głowę!!! Nie POLECAM !TRAGEDIA!

muzyk64 27.02.2019 23:10
Duchówka spiepszyla mój ulubiony rosół po rewolucjii.. { nie ma juz makaronu robionego recznie },oby tego nie uczylili z Jajka !Czas pokaże ....

Elblążanin 27.02.2019 22:26
Dodawanie opinii na fb jeszcze kilka dni temu było możliwe, ale posypaly się negatywne i zostały wyłączone.

Sąsiad 27.02.2019 22:15
Na stronie fb nie ma mozliwosci dodawania recenzji ?.....tak trochę mie ładnie. ...bo klient ma prawo wyrazić swoje zdanie. Mieszkam tuż xa rogiem a nigdy tam nje bylem na żadnym jedzeniu. ...wole dalej iść.

vvvvvv 27.02.2019 09:33
EEE a na stronie knajpy stare menu jeszcze

Kierowca 27.02.2019 07:03
A ja proponuje rozliczyć się z byłymi kierowcami za ich wykonaną prace.

smakosz 26.02.2019 21:40
Nazwa żenująca jaki i inne nazwy wymyslone przez tą pania.Moze restauratorka i dobra jednak nazwy wymysla żenujące

Klient 26.02.2019 21:29
Jedzenie dobre i menu obszerne trochę mi zejdzie żeby wszystkiego spróbować.

głodna 26.02.2019 20:56
No przyńdziem,przyńdziem choć nigdy tam nie bylim,bo takie potrawy to lubim :D

Maks 26.02.2019 20:55
Mam nadzieję, że rewolucja się uda! Dziś byliśmy ze znajomymi na kurze z kiełbasą w D... hehehe ta nazwa nas powaliła ze śmiechu ale kurczaczek pyszny. Rosół, też jedliśmy, polecamy!

Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: Leo-pardTreść komentarza: Podoba mi się zabierać pijanym czy jego czy nie!!!!Data dodania komentarza: 18.03.2024, 19:33Źródło komentarza: Konfiskata samochodu na Ogólnej w ElbląguAutor komentarza: JomTreść komentarza: Nie mają co robić, to się w cfelebrytke pchają .Data dodania komentarza: 18.03.2024, 16:36Źródło komentarza: Policjanci z Elbląga w serialu telewizyjnymAutor komentarza: ZorroTreść komentarza: Ostatnio jest wysyp takich informacji, jak by było się czym chwalić. Przepis to bubel prawny i jest do zmiany. Jak można uchwalac wadliwy przepis. Ale najważniejsza jest propaganda sukcesu.Data dodania komentarza: 18.03.2024, 15:22Źródło komentarza: Konfiskata samochodu na Ogólnej w ElbląguAutor komentarza: Stop hejtTreść komentarza: Panie Prezydencie, my juz dziekujemy i wszystko rozumiemy. Czy ten Pan przypadkiem nie pracuje w UM? A co Pan na blokowanie wolnosci slowa przez Pana Missana? Moze w tej kwestii wyda Pan jakies oswiadczenie?Data dodania komentarza: 18.03.2024, 15:22Źródło komentarza: Oświadczenie Prezydenta ElblągaAutor komentarza: #stophejtTreść komentarza: 70tyś na budzet jest więcej. Ale na sport kasy nie ma 🤷‍♂️ to w końcu jest ta kasa czy nie?Data dodania komentarza: 18.03.2024, 13:21Źródło komentarza: Michał Missan: "nie dam dotknąć Bażantarni"Autor komentarza: NmmkTreść komentarza: Nie wierzę że nie dotknie BażantarniData dodania komentarza: 18.03.2024, 13:10Źródło komentarza: Michał Missan: "nie dam dotknąć Bażantarni"
Reklama